İZMİT GEMİ TRAFİK HİZMETLERİ MERKEZİ TÖRENLE AÇILDI

İZMİT GEMİ TRAFİK HİZMETLERİ MERKEZİ TÖRENLE AÇILDI

 

İzmit Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi ve Dört Adet Trafik Gözetleme İstasyonu açılış töreni, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın Ahmet Arslan ve Milli Savunma Bakanımız Sayın Fikri Işık'ın katılımlarıyla gerçekleştirildi.

 
 
 

Gemi Trafik Yönetim Sistemi (GTYS) Projesi kapsamında kurulumu gerçekleştirilen İzmit Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi’nin açılış törenine, bakanlarımızın yanı sıra Bakanlık Müsteşarımız Sayın Suat Hayri AKA, Müsteşar Yardımcılarımız Sayın Selçuk SERT ve Özkan POYRAZ, Kocaeli Valisi Sayın Hasan Basri GÜZELOĞLU, Yalova Valisi Sayın Tuğba YILMAZ, Genel Müdür Vekilimiz Sayın B. Olcay ÖZGÜRCE, İç Sular Düzenleme Genel Müdürü Sayın Hızırreis DENİZ, Deniz Ticareti Genel Müdür V. Sayın Cemalettin ŞEVLİ, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Sayın Salim ÖZPAK, Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Sayın Erol ÇITAK, ilçe belediye başkanları ve çok sayıda davetli ile vatandaşlar katıldı.

 
 

Milli Savunma Bakanımız Sayın Fikri Işık, "7 bin 800 kilometrenin üzerinde deniz sınırı olan bir ülkeyiz. Bunun bizim açımızdan iki önemli sonucu var. Bir, denizden ve deniz ticaretinden çok daha fazla pay alma imkanımız var, ikincisi ise savunma ve güvenliğimiz noktasında denizlerden daha fazla yararlanma, denizlerden gelebilecek tehditlere yönelik de tedbir alma sorumluluğumuz ve imkanımız var. İşte şu anda bu tesis de güvenliğimizin sağlanması, özellikle kazaların önlenmesi, gemi trafiğinin düzenlenmesi açısından son derece önemli bir adımı atmış oluyoruz" dedi.

 
 

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'ın ardından söz alan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın Ahmet ARSLAN ise, "Deniz yollarımızı kullanabilmek adına tersane sayısı 37'dan 79'a çıkmış durumda. Gemi inşa kapasitemiz 440 bin dedveyt tondan 4 milyonun üzerine, yaklaşık 10 misline çıkmış durumda. Dünyanın birçok ülkesiyle rekabet edebilecek, çok özellikli gemiler inşa edebilir hale gelmiş bulunmaktayız. Özellikle Türkiye yat üretiminde bir marka halinde dünyanın 3. sırasında. Yine Türk sahipli gemi filomuzda dünyada 14. sırada. Dünyanın denizciliğini yönlendiren, dünyanın deniz taşımacılığını yönlendiren ülke sayısının özellikle 30 olduğunu düşünürseniz 14. Sırada olmak özel bir şey ki Türk sahipli gemi filomuz 9 milyondan bugün 30 milyona çıkmış durumda” dedi.

 

 
Deniz kazalarından ders alarak çözümler üretme hedefinde çalıştıklarını dile getiren Bakanımız Sayın ARSLAN sözlerine şöyle devam etti: "Boğazlarımızdan, denizlerimizden geçen her geminin an an, saniye saniye hareketlerini denetim altına almak durumundasınız. Ülkenizin, denizlerinizin boğazlarınızın kaderini başkalarının kaderine bırakmamak durumundasınız. İşte Körfez'de de bunun keyfini yaşamak adına İzmit Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi'ni kurduk. Bu merkez 41 liman tesisi, 21 yolcu, 5 feribot iskelesi, 172 tersane, çekek yeri, tekne imal yeri, 22 balıkçı barınağı, 3 marina olmak üzere 264 kıyı tesisimizin bulunduğu bu güzide Körfez'i de inşallah denetimini ve kontrolünü yapacak. Tehlikeden korur hale getirecek" dedi.
 
 
 

Genel Müdür V. Sayın B. Olcay ÖZGÜRCE ise “Bakanlığımızın bu kıymetli projesi, ilgili tüm tarafların katılımı sağlanarak şekillendirilmiş, sonuçlandırılmış ve Türk Denizciliğine armağan edilmiştir. Projeyi başlatan, zamanın Bakanı, şu andaki Başbakanımız Sayın Binali YILDIRIM ile aynı desteği ve ilgiyi devam ettiren Bakanımız Sayın Ahmet ARSLAN’a ve emeği geçen ve destek veren herkese çok teşekkür ediyorum. Projenin, bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ederim dedi. 

 
 

Konuşmaların arından bakanlar ve protokol üyelerinin katılımı ile İzmit Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi törenle hizmete açıldı.

 
 
 

Ardından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın Ahmet ARSLAN, Milli Savunma Bakanımız Sayın Fikri IŞIK ve beraberindeki heyet, operasyon odasını gezerek incelemelerde bulundu.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Yorumlar