CNR AVRASYA BOAT SHOW, BAKANIMIZ SN. AHMET ARSLAN'IN KATILIMI İLE AÇILDI

CNR AVRASYA BOAT SHOW, BAKANIMIZ SN. AHMET ARSLAN'IN KATILIMI İLE AÇILDI 

 

CNR Avrasya Boat Show-11.Uluslararası Deniz Araçları, Ekipmanları ve Aksesuarları Fuarı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sn. Ahmet Arslan'ın katılımı ile açıldı.

 
 

Pozitif Fuarcılık ile Deniz Endüstrisini ve Denizciliği Geliştirme Derneği (DENTUR) iş birliğinde, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, KOSGEB ve İMEAK Deniz Ticaret Odası tarafından desteklenen fuarın açılışı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sn. Ahmet Arslan, Müsteşarımız Sn. Suat Hayri Aka, Müsteşar Yardımcımız Sn. Ahmet Selçuk Sert, Kıyı Emniyeti Genel Müdür V. Sn. B. Olcay Özgürce, Deniz Ticareti Genel Müdür V. Sn. Cemalettin Şevli, Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürü Sn. Hızırreis Deniz, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Sn. Salim Özpak, Genel Müdür Yardımcımız Sn. Hakan Vural ve sektörden çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleştirildi.

 
 

Açılışta konuşan Bakanımız Sn. Ahmet Arslan, denizcilik sektörüne gerek Cumhurbaşkanlığı gerekse Başbakanlık düzeyinde olağanüstü ilgi olduğunu, sektörün gelişmesi için tüm taleplerinin kabul edildiğini söyledi. Bakanımız Sn. Arslan, denizciliğin gelişmesi için bakanlık olarak dün ellerinden geleni yaptıklarını, bugün yapmaya devam ettiklerini ve gelecekte de yapacaklarını ifade ederek, "Dünya ticaretinden pay almanın denizcilikten geçtiğini biliyoruz. 14 yıldan beri hükümetimiz bu konuda ciddi adımlar attı, devletin, hükümetin imkanlarını ciddi anlamda seferber etti." diye konuştu. Türk denizcileri ve Türk bayraklı gemilerin saygınlığını artırmak adına ciddi mücadele verdiklerini vurgulayan Sn. Arslan, “beyaz liste" dedikleri konumlarını küresel anlamda sürdürdüklerini ifade etti. 

 
 

Gemi inşa sanayinde bugünkü imkanlarla yerlilik potansiyellerinin yüzde 78 olduğunu belirten Sn. Arslan, bunu artırmak için çalışmalarının sürdüğünü kaydetti. 

Bakanımız Sn. Ahmet Arslan, İstanbul limanını kurvaziyer gemilerin ana yolcu değişim limanı haline dönüştüreceklerini ifade ederek, "Kurvaziyer gemilerin diğer limanlarımıza uğrak çeşitliliğini teşvik edecek önlemler alıyoruz. Bu kapasiteyi İstanbul'da artıracak ve İstanbul'a prestij katacak yeni liman çalışmamız var. İnşallah yakında açıklar ve bunu da beraber başarırız." şeklinde konuştu.

 
 

Bakanımız Sn. Arslan, ülkenin karasularında veya marinalarında Türk sahipli olup yabancı bayrakla dolaşan binlerce tekne olduğunu belirterek, bu teknelerin farklı nedenlerle Türk bayrağı yerine yabancı bayrak çektiğini, bunun önüne geçmek ve bu teknelerin Türk bayrağı çekmesini sağlamak için yasal ve vergisel düzenlemeler yaptıklarını anlattı.  Bu düzenlemelere örnek veren Arslan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Yat, kotra ve teknelerde Bakanlar Kurulu, yetkisini sonuna kadar kullanarak KDV oranını yüzde 1'e indirdi, ÖTV'yi ise sıfırladı. Böylece, 6 bine yakın teknenin hepsinin Türk bayrağına geçmesi mümkün. Geçmişte özellikle belirli bir süre için öngörülen geçiş, vergi harçlarla ilgili düzenlemelerin yapılmaması ve sürenin kısa tutulması nedeniyle istenilen sonucu vermedi. Bu düzenlemeyle 6 bine yakın teknenin hepsinin Türk bayrağına geçmesini bekliyoruz. Şimdi ÖTV'nin kaldırılmasının yanı sıra ilave muafiyetlerin getirilmesiyle bu arkadaşların elindeki mazeretlerini aldık."

Türk bayrağına geçmeyen tekneler için kısıtlayıcı düzenlemeler yapacaklarını belirten Arslan, "Belirli bir süre Türkiye'de kalabilmelerinin yanı sıra Türk bayrağına geçen ve Türk kara sularını kullananlarla aralarında fark olacak ki teşvik olsun. Teşvik getirdiğimiz için geçmeyenlere zorluk getireceğiz. Bunun bilinmesinde fayda var. Sektör buna göre hareket etsin. Bu kadar destek alan sektör bizi mahcup etmesin." diye konuştu. 

 
 

Bakanımız Sn. Arslan açıklamasının ardından, Trio Deniz Araçları tarafından fuara getirilen Hanse 588 modelli gemiye, uygulama sonrası ilk Türk bayrağını çekerek, gemilerin Türk bayrağına geçiş uygulamasını başlatmış oldu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Yorumlar