DÜNYA DENİZCİLİK GÜNÜ PROGRAMI HALİÇ KONGRE MERKEZİ’NDE BAŞLADI

DÜNYA DENİZCİLİK GÜNÜ PROGRAMI HALİÇ KONGRE MERKEZİ'NDE BAŞLADI

 

Birleşmiş Milletler Dünya Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından her yıl bir ülkede düzenlenen ve bu yıl ülkemizde gerçekleştirilen "IMO Dünya Denizcilik Günü Yan Etkinliği", Başbakanımız Sn. Binali Yıldırım ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sn. Ahmet Arslan'ın teşrifleriyle Haliç Kongre Merkezi’nde başladı. 

 
 
 

Başbakanımız Sn. Binali Yıldırım, Dünya Denizcilik Günü programındaki konuşmasında, deniz taşımacılığının dünya ekonomisinin bel kemiğini oluşturduğunu, küresel ithalat ve ihracatta en büyük payı denizcilik sektörünün aldığını söyleyerek şu bilgileri paylaştı: “Denizcilik, insan hayatının her aşamasında ihtiyaç duyulan bir sektör. Sanayi ham maddesi, yiyecek, yakıt, eşya, ürün taşıyan küresel filolar, insanların yaşam standardını da değiştiriyor. Sektörde 1,5 milyonu aşan dünyada doğrudan istihdam var. Bunları aileleriyle birlikte düşündüğümüzde 5-6 milyon insan doğrudan denizcilikle iştigal ediyor. Deniz taşımacılığı düşük maliyetli, verimli olması özelliğiyle sürdürülebilir kalkınma için olmazsa olmaz bir sektördür. Havayoluna göre 14 kat, karayoluna göre 6,5 kat, demiryoluna göre 3,5 kat daha ekonomik bir taşıma modelidir. Bu özelliği dolayısıyla da en fazla kullanılan taşımacılık, deniz taşımacılığıdır. Çevre dostu olması sebebiyle yeşil büyümenin temelidir, lokomotifidir. Son 40 yıla baktığımızda dünya deniz ticaret filosundaki gemi sayısıyla, gemi boyutları 2 kat artarken, taşınan yük miktarı 4 kat artmıştır. Gittikçe daha büyük ebatlı gemiler devreye giriyor, daha büyük parsel taşımacılık gerçekleştiriliyor. Deniz taşımacılığına olan talep önümüzdeki dönemde artmaya devam edecektir."

 

Başbakanımız Sn. Yıldırım, Türkiye'nin deniz sınırları uzunluğunun kara sınırlarının uzunluğunun 3 katı olduğunu, Karadeniz'de, Ege'de, Akdeniz'de 30'dan fazla ülkeyle komşuluğu bulunduğunu dile getirerek, "Bu denizler bizim ortak mirasımızdır, gözümüz gibi bakmak mecburiyetindeyiz. Türkiye'nin etrafındaki bu 30 ülkenin bir yıllık ürettiği ekonomik değer, 25 trilyonun üzerindedir ve bu 30 ülkenin tamamı da Karadeniz'de, Akdeniz'de, Ege'de deniz ticaretine, deniz taşımacılığına doğrudan bağımlı ülkelerdir. O bakımdan denizciliğin sadece bir ülkede iyi olması hiçbir anlam ifade etmiyor. Denizciliğin iyi olması, büyümesi, küresel boyutta ancak mümkün hale gelir." diye konuştu.

 

 
 

Programa, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sn. Ahmet Arslan'ın yanı sıra İstanbul Valisi Sn. Vasip Şahin, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarımız ile Bakanlığımız Genel Müdürleri, Kıyı Emniyeti Genel Müdür Vekilimiz Sn. B. Olcay Özgürce, Donanma Komutanı Oramiral Sn. Veysel Köseli, Kuzey Deniz Saha Komutanı Sn. Koramiral Ercüment Tatlıoğlu, Deniz Harp Okulu Komutanı Tuğgeneral Sn. Özdem Koçer, Uluslararası Denizcilik Örgütü Genel Sekreteri Sn. Kitack Lim ile denizcilik sektörünün önde gelen isimleri katıldı.

 

 
 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, Başbakan Yıldırım ve Uluslararası Denizcilik Örgütü Genel Sekreteri Lim'e, üzerinde Piri Reis pusulası bulunan plaket hediye etti.

 

 
 
 
Programın sonunda ise aile fotoğrafı çektirildi. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Yorumlar